Mesologie neemt een centrale plaats in tussen de reguliere geneeskunde en de alternatieve (complementaire) gezondheidszorg. Ze richt zich vooral op onderzoek en behandeling van chronische klachten bij kinderen en volwassenen. De reguliere geneeskunde is onmisbaar in onze huidige samenleving, maar bij een behoorlijk aantal mensen met chronische klachten, is er niet altijd naar tevredenheid een diagnose te vinden.

Koppeling van kennis

Mesologie koppelt academische kennis uit de reguliere geneeskunde aan inzichten uit de volgende complementaire geneeswijzen: Chinese geneeswijze, Ayur Veda, Electro-Fysiologische Diagnostiek, Homeopathie, Acupunctuur, Fytotherapie, Orthomoleculaire geneeskunde, Filosofie en psychologie. De kracht van de Mesologie is vooral gelegen in het feit dat deze verschillende geneeswijzen, samen met de reguliere kennis, de basis vormen voor uitgebreide diagnostiek, met als doel de oorzaak van de aandoening te vinden.

Begrip en samenwerking

De vertaling van de diagnose is ook naar de zorgvrager gericht, zodat het begrijpelijk is wat het klachtenbeeld betekend. De therapie (Homeopathie, Kruiden, Acupunctuur, Voeding etc.) wordt hierdoor begrijpelijk, evenals het aanbrengen van veranderingen in levensstijl. De Mesologie streeft naar een nauwe samenwerking met de reguliere geneeskunde.